woensdag 28 december 2011

Duinen en Mensen, Kennemerland


Nu eens aandacht voor een boek, dat heel Kennemerland als onderwerp heeft: Duinen en Mensen, Kennemerland. Het is de eerste uitgave van een serie, die o.a. Duinen en Mensen, Noordkop en Zwanenwater, Duinen en Mensen, Texel omvat. Het Noordzeekanaal heeft Kennemerland in twee delen verdeeld. Dit boek laat onder meer zien hoe beide delen min of meer (nog steeds) samenhangen.


Een blik op het cluster Kennemerland van Zuid naar Noord. Tien items van Zuid-Kennemerland worden in dit hoofstuk naar voren gebracht. Andere hoofdstukken zijn onder meer: archeologie, natuur, historie. De uitgave is met een epiloog afgesloten.


Het boek is gekoppeld aan een website: http://www.duinenenmensen.nl/ Een website heeft als voordeel boven een (zoals vaak gebruikelijk) bijgevoegde cd of dvd, dat de actualiteit bijgehouden kan worden en biedt meer mogelijkheden op multimediaal infoterrein. De uitgave van het boek is gerealiseerd door Stichting Natuur Media en PWN. Rolf Roos heeft de redactie gevoerd.

maandag 21 november 2011

(Voormalige) Buitenplaats Duinvliet

Op dit weblog zijn verschillende boeken over Zuid-Kennemerland toegelicht. Deze keer een brochure, die in opdracht van het Overlegorgaan Nationaal Park Zuid-Kennemerland is gepubliceerd. Het copyright berust bij de Stichting Cultureel Erfgoed Noord-Holland. De brochure is een inventarisatie van de bekende cultuurhistorische en aardkundige waarden, aangevuld met kennis van diverse experts uit het gebied. Kortom een prachtige bron van informatie voor wie interesse heeft om in situ de items van de brochure te bekijken.
Als aanloop een aantal foto's van de voormalige buitenplaats Duinvliet, daterend uit de 18e eeuw, waar niet veel meer van over is.


Bovenstaande hekpalen zijn samen met de tuinmanswoning en het parkbos de enige restanten.


De tuinmanswoning met een zgn. zichtas naar de kathedrale basiliek in Haarlem. Vanaf Elswout is de zichtas ruimer, daar zijn ook de St. Bavo, de kathedrale basiliek en de Hoge Hout waar te nemen. In feite een kostbaar "ruimtelijk bezit".


Een deel van het eerder genoemde parkbos, goed onderhouden, wel een "hondenroute".


Duinvliet bevindt zich eigenlijk in het Westelijk Tuinbouwgebied ten zuiden van de Marcelisvaart  (Molyns  Zant Vaert in Het Zegenpralent Kennemerlant). Dit gebied sluit onder meer bij de Randweg aan en het kost moeite om dit gebied open te houden en een natuurbestemming te geven en te laten behouden.

maandag 24 oktober 2011

Atlantikwall en Zuid-Kennemerland


Dit boek geeft een overzicht van de Atlantikwall langs een deel van de Nederlandse kust. Na de IIe Wereldoorlog zijn veel -zeer ontsierende- onderdelen van de Atlantikwall achtergebleven. Slechts een beperkt deel is gesloopt of in de bodem afgezonken. B.v. in de omgeving van IJmuiden Strand lijkt de tijd stil gestaan te hebben. Vlakbij camping De Duindoorn is een Bunkermuseum. Overgebleven bunkers worden gebruikt voor o.a. opslaglocatie of vleermuizenwoning. Een praktische toepassing van een bunker is de uitkijktoren op het Kopje van Bloemendaal (snel na de afloop van WO II geconstrueerd).
Op het ogenblik heerst de opvatting om de restanten van de Atlantikwall als (militair) cultureel erfgoed te gaan beschouwen en te behouden! Onderstaande foto's laten een stukje tankwal bij de Zandvoortselaan/ Bentveld zien.


Historische kruising. De tankmuur kruist hier het vroegere traject van de Blauwe Tram achter de Zandvoortselaan in de buurt van de Blinkertweg.


Noorderlijke richting (richting Bloemendaal).



Kruising met voormalig traject Blauwe Tram (ook een cultureel erfgoed?)



Zuidelijke richting (Zandvoortselaan).

maandag 10 oktober 2011

Gemeente Bloemendaal - Monumenten


In bovenstaand boek staan alle rijks-, provinciale en gemeentelijke monumenten van de gemeente Bloemendaal vermeld. Per object is een foto gemaakt en wordt een toelichting gegeven. Een gekleurd label geeft aan tot welke categorie het monument behoort. De uitgave van dit boek is mede mogelijk gemaakt door een Bloemendaalse particulier en drie in het boek vermelde bedrijven. De prijs, laag in verhouding tot inhoud en uitvoering, bedraagt 23,50 euro en is o.a. verkrijgbaar bij Boekhandel Bloemendaal, Bloemendaal, Boekhandel Vernout, Haarlem. Redactie en samenstelling: Wim Post, Gemeente Bloemendaal, Bouwen en Wonen, Paul Schaapman. Fotografie: Cor van Iperen.
                                                   >>>>>>>>>><<<<<<<<<<
De uitgave van dit boek is tevens een gelegenheid om de Stichting Ons Bloemendaal, sinds 1977,  naar voren te brengen. Deze stichting zet zich in voor het behoud van het bijzondere karakter van de gemeente Bloemendaal (Aerdenhout, Bennebroek, Bloemen-
daal, Overveen en Vogelenzang) èn geeft een zeer lezenswaardig blad uit: Ons Bloemendaal èn ontplooit en stimuleert diverse activiteiten binnen het kader van de doelstelling. De minimum donatie bedraagt 21 euro per jaar. De tijdschriften zijn ook los verkrijgbaar bij o.a. Boekhandel Vernout, Haarlem. Onderstaand twee voorbeelden van eerder genoemd blad.


Het openingsartikel -Landschap als Lens- is geschreven door Wenda Stoffel en Erik A. de Jong. De laatst genoemde auteur heeft ook het artikel -Landschap: geheugen of amnesie- in deze uitgave gepubliceerd.


In dit nummer heeft Marius van Nieuwkerk het openingsartikel -De Haute Finance in Bloemendaal door de eeuwen heen- geschreven. Geertje Wiersma heeft, bijna vanzelfsprekend, het artikel -Zoveel mogelijk stilte en rust, Johanna Borski, financier van Nederland- als bijdrage geleverd.                                 

zondag 2 oktober 2011

Landgoed Duin en Kruidberg


Zoals gebruikelijk begint het weblog met de afbeelding van een publicatie. Voor wie echte interesse heeft in het landgoed Duin en Kruidberg én het huis is dit boek, een uitgave van De Vrieseborch Haarlem, onmisbaar.



Het landgoed Duin en Kruidberg, in 1895 ontstaan door de samenvoeging van het landgoed Duin en Berg en het landgoed Kruidberg, heeft een prestigieus landhuis. Dit landhuis is in 1909 door het echtpaar Cremer-Hogan in gebruik genomen. De heer J.T(h). Cremer (1847-1923), zelf de opdrachtgever voor de bouw, is o.m.actief geweest in het voormalig Ned. Indië, minister van Koloniën en Nederlands gezant in de VS.


Het koetshuis, met klokketoren, van het landgoed Duin en Kruidberg.


 Geschenk voor het vijftigjarig huwelijk van de heer en mevrouw Cremer-Hogan.

  

Een blik op een deel van de magnifieke vijver en tuin (ontworpen door L.A. Springer).



Het landhuis heeft nu een luxe-hotel functie; eerder heeft het huis een functie gehad als conferentie- en trainingscentrum van de ABN-AMRO Bank.


Tot slot aandacht voor een tweetalige brochure over Duin en Kruidberg, die tot stand gekomen is door samenwerking tussen ABN-AMRO Historisch Archief en de Historische Kring Velsen. Het interessante van dit boekwerkje is het feit, dat de accenten van de geschiedenis van Duin en Kruidberg anders gelegd zijn dan in het eerder genoemde boek.

woensdag 21 september 2011

Trapje van Borski III - Station Overveen



Het is zover. Na "stevig" aandringen van de Stichting Ons Bloemendaal is ProRail begonnen met de restauratie van het trapje van Willem Borski III (1834-1884). Aanvankelijk zou het trapje voorgoed verwijderd worden, maar blijft nu dus behouden. Het trapje diende om Borski III rechtstreeks van zijn landgoed Belvédère in de gereedstaande trein te laten stappen.
De aanleg van het spoortraject Haarlem-Zandvoort is niet makkelijk verlopen. Borski III voelde er niets voor om het spoortraject op zijn grondgebied bij Overveen te laten aanleggen. Uiteindelijk dreigde onteigening en deed hij, onder voorwaarden, een concessie.
Eén van deze voorwaarden was het trapje, maar ook de afspraak, dat op het station geen "drankgelegenheid" gevestigd mocht worden (nu is er sedert 1996 een klein restaurant in het stationsgebouw).
Een andere afspraak valt niet direct op, maar is op de kaart (of Google Earth) duidelijk te zien: het traject loopt in een forse bocht om de oorspronkelijke bezittingen van Borski III heen.
Veiligheidshalve zijn de laatste treden niet aangebracht; het trapje kan ook andersom gebruikt worden!


Een bordje met toelichting heeft de restauratie compleet gemaakt.

maandag 5 september 2011

Zuid-Kennemerland Natuurlijk


Bovenstaande uitgave dateert letterlijk uit de vorige eeuw. Het gaf in die tijd een duidelijk overzicht van de natuur (in ruimere zin) in Zuid-Kennemerland. In deze tijd ligt de kracht van het boek in het kunnen maken van een vergelijking met het verleden. Gezien de stijgende recreatiedruk, bevolkingstoename en een verder groeiende mobiliteit is de conclusie: het gaat in totaliteit niet best met de natuur en het natuuroppervlak in Zuid-Kennemerland. Een voorbeeld: voor Seaport Marina is een uniek, spontaan ontstaan stuk natuurgebied opgeofferd en wat is nu eigenlijk het resultaat? Een botenstalling met gebouwen en een stuk uit de Zuidpier (de looproute is onderbroken).

 Appartementen en strandpaviljoens

Zichtlijn vanaf de duintop richting stalling

 Zo had dit stuk natuur kunnen blijven

Een ander, recenter, voorbeeld is de geprojecteerde natuurbrug Zandpoort. Op zich een mooi initiatief om de versnippering van natuurgebieden te verminderen. Echter, het is meteen een moment om een doorgaande fietsroute (met schade aan de natuur van de Waterleidingduinen) te realiseren.


Op bladzijde 68 van eerder genoemd boek staan twee kaartjes (1950 respectievelijk 1975), waarop te zien is, hoe schrikbaarwekkend het wegen- en padennet in Kennemerduinen is toegenomen. Nu is het 2011!

                                                          Bron: Zuid-Kennemerland Natuurlijk

Het boek "Zuid-Kennemerland Natuurlijk" is verworven via  Antiquariaat Ysbrand van der Molen, Koningstraat 7, 2011 TB Haarlem.

zondag 21 augustus 2011

Ruïne van Brederode - een icoon van Zuid-Kennemerland


In Nederland zijn kastelen (of wat er nog van over is gebleven)  een onderwerp van interesse en conservering/renovatie. Dit boekje, in handig formaat, helpt de liefhebber snel op weg.



Dit boekje is één van de vele publicaties van de Kastelenstichting Holland en Zeeland (KSHZ) en behandelt de archeologie van de kastelen Teylingen en Brederode.
Nu een aantal foto's van de ruïne van Kasteel Brederode:
 

 De poorttoren in 2011.


Vanaf het hoogste punt (bovenomloop) een blik naar de toegang van het kasteel (poorttoren).


Eveneens vanuit de hoogte: een deel van het grondpatroon van het kasteel.


Kapeltoren en donjon van het kasteel.


Uitzicht vanaf het hoogste punt in noordwestelijke richting. Links een schoorsteen uit Velsen-Noord, in het midden een torentje (Duin en Kruidberg) uit de omgeving. De "klassieke" zichtlijnen zijn helaas verdwenen.

Meer info: http://www.ruinevanbrederode.info
                http://www.kastelenhollandzeeland.nl

dinsdag 26 juli 2011

Thijsse's Hof

Thijsse's Hof aan de rand van de Mollaan/Brederodelaan is een klein paradijs, dat met aandacht en vakmanschap wordt gekoesterd.


Bovenstaand boekje is een "must" bij het bezoeken van Thijsse's Hof: handig formaat, veel informatie en een literatuurlijst.


Deze uitgave heeft naast algemene en historische informatie, een indeling, die gerelateerd is aan de 12 maanden van het jaar.


Bovenstaande brochure is een zgn. quick reference guide. Prima voor "toevallige voorbijgangers", maar best wel handig om ook bij de eerder genoemde boekjes te hebben.


Dr. Jac. P. Thijsse kijkt uit over zijn gedachtengoed, dat in 1925 werkelijkheid is geworden. Thijsse's Hof is de oudste heemtuin van Nederland.


Erik op de vlinder, in 1977 door Mari Andriessen gemaakt, naar het boek van Godfried Bomans: Erik of het klein insektenboek.


Het aandachtspunt voor jonge bezoekers: het "geheime" kastje.

Tot slot: http://www.thijsseshof.nl/

maandag 18 juli 2011

Beeckestijn - in het kort

Over Beeckestijn is in de loop der jaren een aantal interessante boekjes verschenen:


Bovenstaande publicatie is een uitgave van de Nederlandse Kastelen Stichting. Een compact boekje boordevol informatie en makkelijk om ter plaatse bij de hand te hebben.


De tuinen van Beeckestijn (een beeld van een buitenplaats - in dubbele betekenis-) is een must voor de fijnproever. Zeker de tuinen vòòr het Centraal plateau zijn de moeite waard.
                                                    


Deze brochure is een vernieuwde versie (update) van het hoofdstuk -Wandeling door de tuinen- en wordt apart verkocht. Evenals de vorige uitgave is deze uitgave geschreven door Joke van der Aar en Siebe Rolle.
Wie op http://www.buitenplaatsbeeckestijn.nl/stichting-vrienden-beeckestijn gaat zoeken vindt daar de publicatie -Beeckestijn en zijn bewoners (18 hoofdstukken) geschreven door George Slieker.
Best een gedrukte uitgave waard!
Verder wordt Beeckestijn (uiteraard) vermeld in Het Zegenpralent Kennemerlant, Noord-Hollands Arcadia (met uitgebreide literatuuropgave) en in de Canon van Kennemerland. 
Foto-impressies: http://imagonarrans.blogspot.com/ (Projecteren)

donderdag 7 juli 2011

Land en Duin


Het boek -De Hofstede Land en Duin onder Overveen- geeft in vergelijking met de eerder genoemde publicaties een zeer uitgebreid en gedetailleerd overzicht van één specifiek gebied in Overveen, nl. het huidige Tennis Park Wimbledon en directe omgeving. De auteur (tevens eigenaar van het tennispark) , A.C. Faase, heeft een interessant stukje geschiedenis vastgelegd. De tijdschaal is van ongeveer 1580 tot heden. Stelt men deze schaal als een vertikale lijn voor, dan kan men lezen dat de auteur op verschillende punten ook in horizontaal (verbreding) opzicht veel informatie verschaft. De vele illustraties zijn goed reproduceerd, bovendien is een groot lettertype gebruikt om zo duidelijk mogelijk leesbaar te zijn. Grappig detail is ook, dat de huidige woning van de auteur de voormalige tuinmanswoning van de hofstede is. Het boek is bij de auteur verkrijgbaar: A.C. Faase, J.W. Frisolaan 9a, 2051 HG Overveen of o.a. bij Boekhandel A.Vernout, Haarlem.