woensdag 21 september 2011

Trapje van Borski III - Station Overveen


Het is zover. Na "stevig" aandringen van de Stichting Ons Bloemendaal is ProRail begonnen met de restauratie van het trapje van Willem Borski III (1834-1884). Aanvankelijk zou het trapje voorgoed verwijderd worden, maar blijft nu dus behouden. Het trapje diende om Borski III rechtstreeks van zijn landgoed Belvédère in de gereedstaande trein te laten stappen.
De aanleg van het spoortraject Haarlem-Zandvoort is niet makkelijk verlopen. Borski III voelde er niets voor om het spoortraject op zijn grondgebied bij Overveen te laten aanleggen. Uiteindelijk dreigde onteigening en deed hij, onder voorwaarden, een concessie.
Eén van deze voorwaarden was het trapje, maar ook de afspraak, dat op het station geen "drankgelegenheid" gevestigd mocht worden (nu is er sedert 1996 een klein restaurant in het stationsgebouw).
Een andere afspraak valt niet direct op, maar is op de kaart (of Google Earth) duidelijk te zien: het traject loopt in een forse bocht om de oorspronkelijke bezittingen van Borski III heen.
Veiligheidshalve zijn de laatste treden niet aangebracht; het trapje kan ook andersom gebruikt worden!


Een bordje met toelichting heeft de restauratie compleet gemaakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten