maandag 24 oktober 2011

Atlantikwall en Zuid-Kennemerland


Dit boek geeft een overzicht van de Atlantikwall langs een deel van de Nederlandse kust. Na de IIe Wereldoorlog zijn veel -zeer ontsierende- onderdelen van de Atlantikwall achtergebleven. Slechts een beperkt deel is gesloopt of in de bodem afgezonken. B.v. in de omgeving van IJmuiden Strand lijkt de tijd stil gestaan te hebben. Vlakbij camping De Duindoorn is een Bunkermuseum. Overgebleven bunkers worden gebruikt voor o.a. opslaglocatie of vleermuizenwoning. Een praktische toepassing van een bunker is de uitkijktoren op het Kopje van Bloemendaal (snel na de afloop van WO II geconstrueerd).
Op het ogenblik heerst de opvatting om de restanten van de Atlantikwall als (militair) cultureel erfgoed te gaan beschouwen en te behouden! Onderstaande foto's laten een stukje tankwal bij de Zandvoortselaan/ Bentveld zien.


Historische kruising. De tankmuur kruist hier het vroegere traject van de Blauwe Tram achter de Zandvoortselaan in de buurt van de Blinkertweg.


Noorderlijke richting (richting Bloemendaal).Kruising met voormalig traject Blauwe Tram (ook een cultureel erfgoed?)Zuidelijke richting (Zandvoortselaan).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten