copyright: johnbosensell@gmail.com -beeld/tekst onder voorwaarden te gebruiken-
vrijdag 18 december 2015
Overveen: Plan voor Marinehospitaalterrein nadert startfase
In augustus 1994 is het Marinehospitaal in Overveen door brand zodanig verwoest, dat sloop nodig was. Sinds mei 1990 stond het gebouw leeg .... Nu, met 2016 in zicht nadert het ontwerpplan voor het braakliggende terrein eindelijk de startfase. Nog even wachten, maar dat zal wel lukken na 26 (!) jaren.
Het terrein van het voormalige Marinehospitaal wordt omgrensd door (foto's van boven naar beneden): de spoorbaan Amsterdam-Haarlem-Overveen-Zandvoort, de gebouwen van de Hogeschool InHolland, de bestaande bebouwing langs de Bloemendaalseweg en de Bloemendaalseweg zelf.
Kenmerk van het ontwerpplan is een grote verscheidenheid in architectuur en afmetingen van de huizen.
Meer info: http://www.marinehospitaalterrein.nl
De kerk, Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen, Korte Zijlweg, heeft veel meegemaakt en gezien en waakt ook over de nieuwe bebouwing van het Marinehospitaalterrein.
donderdag 29 oktober 2015
Haringbuys: nieuwbouw villawijk nadert voltooiing
Het heeft veel tijd aan overleg en planning (een deel van de grond was in particulier bezit) gekost, voordat de bouw kon beginnen. Nu komt de eindfase in zicht. De villawijk behoort tot de gemeente Bloemendaal en grenst vrijwel direct aan de gemeente Heemstede. Buro Lubbers, landschapsarchitectuur & stedenbouw, Vught heeft het ontwerp gemaakt en begeleid.
De Houtvaart is één van de grenzen (oostzijde) van de nieuwe wijk.
De westzijde van de wijk wordt ook door water begrensd. Water is een onderdeel van de structuur van de wijk, die eigenlijk uit eilandjes bestaat.
Bovenstaand een tweetal straatnamen. Deze straten zijn vernoemd naar vrouwen, die een belangrijke rol in de Tweede Wereldoorlog (en later) hebben vervuld.
De "echte" Haringbuys (d' Haringbuys). Vroeger was dit pand een tolhuis (ligt nog steeds tussen de rijbanen van de Zandvoortselaan in!) en een dranklokaal. Uithangbord en gevelsteen vertellen hun verhaal.
Eén van de pluspunten van de villawijk Haringbuys is de directe nabijheid van de gemeente Heemstede met vele (dagelijkse) voorzieningen zoals supermarkt, slijterij, restaurant, apotheek op loopafstand, in tegenstelling tot andere villawijken in de gemeente Bloemendaal.
De nieuwe villawijk is compact gebouwd, maar toch met voldoende ruimtelijke scheiding en bevindt zich vrij direct in een stedelijke omgeving en eveneens in een landelijke omgeving. Goed resultaat, mooi gedaan.
Een andere pluspunt is de aanwezigheid van een vrij uitgebreid netwerk van openbaar vervoer.
NS-station Heemstede-Aerdenhout ligt aan de spoorlijn Amsterdam-Den Haag en is hiermee een prima woon-werk verbinding. Bij het station stoppen ook diverse bussen, die verbindingen verzorgen met verscheidene plaatsen in de regio (o.a.Zandvoort). Een niet te onderschatten milieu-aspect! Om van de natuur te kunnen genieten zijn de Amsterdamse Waterleidingduinen niet ver weg.
vrijdag 25 september 2015
Thijsse's Hof verkrijgt status rijksmonument
De ingang van Thijsse's Hof (Gemeente Bloemendaal) is bescheiden, maar wordt de ingang van een rijksmonument. Dit staat te lezen in het tijdschrift van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed -3-2015. De statusverklaring vindt dit jaar plaats; het jaar van de 150e geboortedag van Dr. Jac. P. Thijsse en het 90 jarig bestaan van de tuin. Het oppervlak van Thijsse's Hof bedraagt twee (2) hectaren en is ontworpen door de tuin- en landschapsarchitect L.A. Springer, de aanleg is verricht door C. Sipkes, kweker van wilde planten. Een diepe wens van Dr. Jac. P. Thijsse kwam uit in 1925.
Professionals, liefhebbers en belangstellenden in cultureel erfgoed zijn iedere keer benieuwd naar de inhoud als er weer een uitgave van dit toch zeker prestigieuze tijdschrift verschijnt. In nummer 3 van 2015 met als leidraad Tuinarcheologie staat het item over Thijsse's Hof.
Even over de schouder van Thijsse meekijken naar de overkant van de vijver. De herfst is (alweer) begonnen, de kleuren gaan weer veranderen, de zon staat lager en het licht is typisch "herfstlicht".
Eén van de vele planten, die praktisch benoemd zijn. Gewoon een bordje ernaast.
Het is herfst en nu krijgen ook de zwammen, paddenstoelen en schimmels veel aandacht.
Eén van de idyllische plekjes, die Thijsse's Hof zijn charme geven.
De Natuur spaart niemand leert Thijsse's Hof. Ook de bijen zijn in de herfst van hun leven.
Thijsse en Erik (Godfried Bomans) kijken uit over de vijver (kruiselings), twee handige orientatiepunten.
Thijsse's Hof heeft een prachtig nieuw goed geoutilleerd instructielokaal. Aan educatie voor jongeren en ouderen wordt veel aandacht en moeite besteed.
Weer terug bij de ingang. Voor de kritische kijker: het passe-partout is niet haaks!
Het is niet mogelijk om de uitgebreidheid van Thijsse's Hof in kort bestek weer te geven. Slechts één oplossing is mogelijk: ga zelf kijken!
Voor de Thijsse-liefhebber is er nog een locatie om het gedachtegoed van Thijsse te bewonderen:
het Dr. J.P. Thijssepark in de gemeente Amstelveen. Dit park is een heempark, dat gefaseerd is aangelegd in de jaren 1940 tot 1972.
zondag 28 juni 2015
Nieuw Gemeentehuis Bloemendaal (in Overveen)
Een nieuwe bloem op de Bloemenheuvel. Klinkt lit(t)erair uit vroeger jaren, maar er is inderdaad opnieuw een klassiek gebouw neergezet op de Bloemenheuvel. Met als bijzonderheden: de bouwtijd is niet overschreden, de bouwsom is lager uitgevallen dan begroot en er is een prachtig en praktisch gemeentehuis te voorschijn gekomen. Opdrachtgever, aannemer(s) en architecten hebben een perfecte match gemaakt.
Een blik op de zijkant laat in het midden de ruimtelijke scheiding zien tussen de façade c.a. en de nieuwbouw.
Nog even terug naar de sloopperiode: duidelijk is te zien, dat de façade c.a. losstaat van de achterzijde, die wordt gesloopt.
De publieksingang loopt precies tussen het nieuwe en oude gedeelte van het gemeentehuis.
Ten opzichte van de oude situatie is er een verdieping boven op het pand gezet. Vanaf de verkeersweg (Bloemendaalseweg) niet te zien. Op het resterend dakgedeelte van de lagere verdieping is een sedumtuin aangelegd.
Eén van de flexplekken voor de ambtenaren van het gemeentehuis. Niemand heeft meer een vaste werkplek/bureau! Wel zijn er stilte-units voor zeer geconcentreerd werken en heeft iedereen een locker. Ook zijn er weinig archiefkasten vanwege de toenemende digitalisering.
Het gemeentehuis is een mooie, ruime en lichte hal rijker geworden. Het daglicht komt van boven.
Een gedeelte van de raadszaal. De zaal is zeer overzichtelijk en licht. Transparant, wellicht in velerlei opzicht!
Geen trompe-l'oeil, maar gewoon een mooi uitzicht op de fontein aan de overkant.
Tijdens de Open Dag, zaterdag 27 juni 2015, gaf één van de architecten een uitgebreide presentatie over het gehele traject van ontwerpen-slopen-bouwen en sloot af met deze tien punten.
De gemeente Bloemendaal heeft de bewoners, althans zij, die interesse hebben, een prachtig boek cadeau gegeven. Niet alleen prachtig qua uitvoering, maar ook wat betreft de uitgebreide inhoud.
Een heel stijlvol gebaar van de gemeente Bloemendaal en een goed begin voor het nieuwe gemeentehuis.
woensdag 27 mei 2015
Huis ter Kleef nog steeds aanwezig
Dit boek is een samenvatting van het onderzoek (1990-1994) van de Archeologische Werkgroep Haarlem en een gelijktijdig verricht bouwhistorisch onderzoek, waarbij de geschiedenis van het complex werd uitgezocht. Het boek is in overzichtelijke hoofdstukken ingedeeld, aan de illustraties is veel zorg besteed. De redactie is gevoerd door J.J. Temminck, de uitgever is Schuyt& Co.
Op bladzijde 41 van deze Historische Canon van Haarlem (uitgave HDC Media, auteurs: Leny Wijnands, Piet de Rooy) staat een overzichtskaart van het beleg van Haarlem. De kaart laat zien op welke afstand van Haarlem Huis ter Kleef in die tijd nog lag! Hieronder een paar opnamen van de restanten voor zover opgegraven.
Overzichtsfoto met in het midden een (toegevoegde) stenen trap. De restanten bevinden zich in de huidige Stadskweektuin aan de Kleverlaan, ook is op het terrein een Natuur en Milieu Educatiecentrum gevestigd. IVN Zuid-Kennemerland is hier eveneens gevestigd.
Helaas is de weergave van het oorspronkelijke huis maar zeer beperkt.
Detailopname van één van de resterende muurdelen. De rest ligt onder het zand van het eilandje, waarop het kasteel stond. Het kasteel is o.m. in het bezit geweest van de familie Brederode.
Op het terrein bevindt ook nog het restant van de oorspronkelijke kaatsbaan. Er zijn plannen om de baan (de oudste ter wereld) opnieuw in gebruik te nemen.
maandag 27 april 2015
Ons Bloemendaal in the spotlights
De Stichting Ons Bloemendaal geeft 4x per jaar een goed verzorgd tijdschrift uit, eigenlijk een glossy. Nummer 1, jaargang, voorjaar 2015, heeft een bijzonder thema: Filmers in Kennemerland. Filmers als Maurits Binger (Hollandia Filmfabriek o.a.), Dick Laan (niet alleen schrijver van Pinkeltje), J.C. Mol, Louis van Gasteren en Dick Maas passeren de revue. Verder is er een item over Jean Desmet, bioscoopexploitant en filmdistributeur, die een bijna perfect archief heeft achtergelaten. Ook de nitraatbunker van EYE (toen nog Filmmuseum) op landgoed Koningshof komt "in the picture".
De Stichting Ons Bloemendaal zorgt voor de belangen van het cultureel erfgoed, de ruimtelijke ordening en de natuur in de gemeente Bloemendaal.
De Stichting Ons Bloemendaal geeft niet alleen het tijdschrift uit, maar ook andere publicaties. Bovenstaand boek is hier een voorbeeld van.
Deze publicatie is een voorbeeld van de inzet van de stichting om het boek over de monumenten van de gemeente Bloemendaal voor een breed voetlicht te brengen.
Ook de bekende fotograaf Ignatius Bispinck wordt in de "film-editie" van Ons Bloemendaal genoemd. Overigens is bovenstaande uitgave over het werk van Ignatius Bispinck mede tot stand gekomen door de Stichting Ons Bloemendaal.
Tot slot een tijdschrift uit de zwart/wit periode van Ons Bloemendaal, 33e jaargang, nummer 2, zomer 2009. Een bijzonder themanummer en nog steeds de moeite waard om te lezen en na te denken...
Uiteraard heeft de stichting een (mooie) website: http://www.onsbloemendaal.nl
Bijzonder handig is de mogelijkheid om de tijdschriften digitaal te doorzoeken via het Noord-Hollands Archief. De link is: http://www.noordhollandsarchief.nl/kranten/102/456/
(Ons Bloemendaal staat in de periodiekenkolom, rechterzijde van het scherm).
Abonneren op:
Posts (Atom)