vrijdag 25 september 2015

Thijsse's Hof verkrijgt status rijksmonument


De ingang van Thijsse's Hof (Gemeente Bloemendaal) is bescheiden, maar wordt de ingang van een rijksmonument. Dit staat te lezen in het tijdschrift van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed -3-2015. De statusverklaring vindt dit jaar plaats; het jaar van de 150e geboortedag van Dr. Jac. P. Thijsse en het 90 jarig bestaan van de tuin. Het oppervlak van Thijsse's Hof bedraagt twee (2) hectaren en is ontworpen door de tuin- en landschapsarchitect  L.A. Springer, de aanleg is verricht door C. Sipkes, kweker van wilde planten. Een diepe wens van Dr. Jac. P. Thijsse kwam uit in 1925.


Professionals, liefhebbers en belangstellenden in cultureel erfgoed zijn iedere keer benieuwd naar de inhoud als er weer een uitgave van dit toch zeker prestigieuze tijdschrift verschijnt. In nummer 3 van 2015 met als leidraad Tuinarcheologie staat het item over Thijsse's Hof.


Even over de schouder van Thijsse meekijken naar de overkant van de vijver. De herfst is (alweer) begonnen, de kleuren gaan weer veranderen, de zon staat lager en het licht is typisch "herfstlicht".


Eén van de vele planten, die praktisch benoemd zijn. Gewoon een bordje ernaast.


Het is herfst en nu krijgen ook de zwammen, paddenstoelen en schimmels veel aandacht.


Eén van de idyllische plekjes, die Thijsse's Hof zijn charme geven.  De Natuur spaart niemand leert Thijsse's Hof. Ook de bijen zijn in de herfst van hun leven.


Thijsse en Erik (Godfried Bomans) kijken uit over de vijver (kruiselings), twee handige orientatiepunten.


Thijsse's Hof heeft een prachtig nieuw goed geoutilleerd instructielokaal. Aan educatie voor jongeren en ouderen wordt veel aandacht en moeite besteed.


Weer terug bij de ingang. Voor de kritische kijker: het passe-partout is niet haaks!

Het is niet mogelijk om de uitgebreidheid van Thijsse's Hof in kort bestek weer te geven. Slechts één oplossing is mogelijk: ga zelf kijken!

Voor de Thijsse-liefhebber is er nog een locatie om het gedachtegoed van Thijsse te bewonderen:
het Dr. J.P. Thijssepark in de gemeente Amstelveen. Dit park is een heempark, dat gefaseerd is aangelegd in de jaren 1940 tot 1972.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten