donderdag 29 oktober 2015

Haringbuys: nieuwbouw villawijk nadert voltooiingHet heeft veel tijd aan overleg en planning (een deel van de grond was in particulier bezit) gekost, voordat de bouw kon beginnen. Nu komt de eindfase in zicht. De villawijk behoort tot de gemeente Bloemendaal en grenst vrijwel direct aan de gemeente Heemstede. Buro Lubbers, landschapsarchitectuur & stedenbouw, Vught heeft het ontwerp gemaakt en begeleid.


De Houtvaart is één van de grenzen (oostzijde) van de nieuwe wijk.


De westzijde van de wijk wordt ook door water begrensd. Water is een onderdeel van de structuur van de wijk, die eigenlijk uit eilandjes bestaat.
Bovenstaand een tweetal straatnamen. Deze straten zijn vernoemd naar vrouwen, die een belangrijke rol in de Tweede Wereldoorlog (en later) hebben vervuld.


Een blik vanaf de noordzijde naar de bestaande bebouwing. Met de omwonenden is veel overleg geweest over de opzet en indeling van de nieuwe wijk. B.v. zichtlijnen zijn veranderd.
De "echte" Haringbuys (d' Haringbuys). Vroeger was dit pand een tolhuis (ligt nog steeds tussen de rijbanen van de Zandvoortselaan in!) en een dranklokaal. Uithangbord  en gevelsteen vertellen hun verhaal.


Eén van de pluspunten van de villawijk Haringbuys is de directe nabijheid van de gemeente Heemstede met vele (dagelijkse) voorzieningen zoals supermarkt, slijterij, restaurant, apotheek op loopafstand, in tegenstelling tot andere villawijken in de gemeente Bloemendaal.
De nieuwe villawijk is compact gebouwd, maar toch met voldoende ruimtelijke scheiding en bevindt zich vrij direct in een stedelijke omgeving en eveneens in een landelijke omgeving. Goed resultaat, mooi gedaan.


Een andere pluspunt is de aanwezigheid van een vrij uitgebreid netwerk van openbaar vervoer.
NS-station Heemstede-Aerdenhout ligt aan de spoorlijn Amsterdam-Den Haag en is hiermee een prima woon-werk verbinding. Bij het station stoppen ook diverse bussen, die verbindingen verzorgen met verscheidene plaatsen in de regio (o.a.Zandvoort). Een niet te onderschatten milieu-aspect! Om van de natuur te kunnen genieten zijn de Amsterdamse Waterleidingduinen niet ver weg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten