zondag 28 juni 2015

Nieuw Gemeentehuis Bloemendaal (in Overveen)


Een nieuwe bloem op de Bloemenheuvel. Klinkt lit(t)erair uit vroeger jaren, maar er is inderdaad opnieuw een klassiek gebouw neergezet op de Bloemenheuvel. Met als bijzonderheden: de bouwtijd is niet overschreden, de bouwsom is lager uitgevallen dan begroot en er is een prachtig en praktisch gemeentehuis te voorschijn gekomen. Opdrachtgever, aannemer(s) en architecten hebben een perfecte match gemaakt.


Een blik op de zijkant laat in het midden de ruimtelijke scheiding zien tussen de façade c.a. en de nieuwbouw.


Nog even terug naar de sloopperiode: duidelijk is te zien, dat de façade c.a. losstaat van de achterzijde, die wordt gesloopt.


De publieksingang loopt precies tussen het nieuwe en oude gedeelte van het gemeentehuis.


Ten opzichte van de oude situatie is er een verdieping boven op het pand gezet. Vanaf de verkeersweg (Bloemendaalseweg) niet te zien. Op het resterend dakgedeelte van de lagere verdieping is een sedumtuin aangelegd.


Eén van de flexplekken voor de ambtenaren van het gemeentehuis. Niemand heeft meer een vaste werkplek/bureau! Wel zijn er stilte-units voor zeer geconcentreerd werken en heeft iedereen een locker. Ook zijn er weinig archiefkasten vanwege de toenemende digitalisering.


Het gemeentehuis is een mooie, ruime en lichte hal rijker geworden. Het daglicht komt van boven.


Een gedeelte van de raadszaal. De zaal is zeer overzichtelijk en licht. Transparant, wellicht in velerlei opzicht!


Geen trompe-l'oeil, maar gewoon een mooi uitzicht op de fontein aan de overkant.


Tijdens de Open Dag, zaterdag 27 juni 2015, gaf één van de architecten een uitgebreide presentatie over het gehele traject van ontwerpen-slopen-bouwen en sloot af met deze tien punten.


De gemeente Bloemendaal heeft de bewoners, althans zij, die interesse hebben, een prachtig boek cadeau gegeven. Niet alleen prachtig qua uitvoering, maar ook wat betreft de uitgebreide inhoud.
Een heel stijlvol gebaar van de gemeente Bloemendaal en een goed begin voor het nieuwe gemeentehuis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten