woensdag 19 december 2012

Zandpoort, eerste natuurbrug NPZK in aanbouw

                                (bron: provincie Noord-Holland)

Deze folder dateert van 2009 en nu, 2012, is Natuurbrug Zandpoort in aanbouw. De oplevering vindt plaats in 2013. De brug verbindt de Waterleidingduinen met het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Binnen het park zijn nog twee natuurverbindingen gepland. Een passage bij de spoorlijn Haarlem-Zandvoort en bij de Zeeweg (Bloemendaal). Ook wordt een nieuwe fietsverbinding langs de Waterleidingduinen aangelegd.Uitgebreide veiligheidsmaatregelen zijn getroffen om de werk- en verkeerssituatie zoveel veilig mogelijk te houden op deze drukke en toch wel smalle weg (Zandvoortselaan).


Een bord met de deelnemende partners, ook het Europees Fonds voor de Regionale Ontwikkeling betaalt mee, en een bord met de artist-impression van de komende situatie.


Het zandlichaam aan de kant van de Blinkertweg ligt er al.


 Ondanks alle moderne technieken rijdt er nog gewoon een "karretje"over de zandweg.


Aan de kant van de Waterleidingduinen kunnen de bestaande duinen als zandlichaam gebruikt worden.


Hier is al belangstelling van de herten. Net als bij mensen blijft de een nieuwsgierig staan en loopt de ander alvast weg.


Op de Blinkertweg staat nog een extra informatiebord van de Provincie Noord-Holland.


Vanaf het uitzichtpunt Blinkertweg is er een goed zicht op de komende verbinding.


Vanaf de Amsterdamse Waterleiding Duinen een blik op de overzijde.


De omgeving van de Blinkertweg biedt nog wat extra's: het voormalige tracé van de Blauwe Tram (Amsterdam-Zandvoort).


Ook een stukje militair erfgoed (Atlantikwall)  is hier en verderop nog te zien.

Nu de ontwikkelingen afwachten. Voor mensen, voor dieren ook, is aan het eind van de Blinkertweg linksaf de route naar Zandvoort en rechtsaf naar Kraantje Lek (het Visserspad loopt van de Duinlustweg, Kraantje Lek, in Overveen naar Zandvoort). Op het Visserspad richting Zanvoort bevindt zich een spoorwegviaduct, dat aansluiting geeft op het Duinpieperspad/Wurmenveld. Het tracé van de natuurbrug stuit in feite op de spoorlijn. De passage bij de spoorlijn in nog in studie bij Prorail; ook de passage van de Zeeweg bij Bloemendaal is nog onderwerp van studie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten