woensdag 31 oktober 2012

Het Bloemendaalse Bos, toen en nu


Bovenstaand boek is recent verschenen. Het is een uitgave van de Stichting Ons Bloemendaal. De auteur is Wim Post, bekend van o.m. De monumenten van de gemeente Bloemendaal, Buitenplaatsen van Bloemendaal. Het boek geeft een kijkje op het verleden en heden van het Bloemendaalse Bos. De uitgave is niet alleen goed verzorgd en informatief, maar prikkelt ook om de omgeving van het bos te bekijken. Onderstaande foto's geven een voorbeeld.


Aan de rand van het bos, Bloemendaalseweg/Mollaan, ligt het wooncomplex voor senioren van Rijperduin en De Rijp. Een sfeervolle omgeving.


Met de auto of quad even het bos in is er niet bij.


Verderop, aan de Mollaan, ligt het Thijsse's Hof. Een goed moment om de nieuwbouw van het instructielokaal te bewonderen. De achterkant van het Pannenkoekenhuisje ziet er toch anders uit dan de voorkant en op de voorgevel van het theehuisje valt dit klasieke reclamebord te bekijken.


De drukke Mollaan/Brederodelaan splijt het bos in twee stukken.
 

De overzijde, vanaf het Pannenkoekenhuisje bekeken, heeft ook een versperring uit voorzorg.


Een bos, een park, een plantsoen, alles is aangelegd en dient regulier onderhouden en verzorgd te worden.


Wat opvalt, is dat dit gedeelte van het bos blijkbaar lager ligt dan de overkant. Na een regenperiode is bodem duidelijk langer nat.


Terug naar de overkant valt het hertenkamp te bewonderen. Het Minangkabaus dierenverblijf is een echte "eyecatcher" (1929, architect: J. de Jongh samen met L.A. Springer).


Wie nog even langs de hockeyvelden gaat en het meertje van Caprera wil zien, ontdekt een groot bassin op het weiland langs de kant van de weg. Komende werkzaamheden in de omgeving van de Brederodelaan eisen hun "tol".


Het hekje van landgoed Caprera is er nog, alleen is hier geen toegang.


Uiteraard kan van uit andere kanten van het Bloemendaalse Bos een interessante tocht worden gemaakt. Het boek biedt ook de mogelijkheid om de historie van de omgeving eens nader te bekijken.

Voor donateurs is het boek voor tien euro bij de stichting te bestellen, voor vijftien euro is het boek te koop in boekwinkels in Bloemendaal, Overveen, Haarlem, Heemstede, Bennebroek, Vogelenzang. Een mooi boek, niet alleen om te hebben, maar ook om cadeau te geven. Een goed initiatief van de Stichting Ons Bloemendaal.Geen opmerkingen:

Een reactie posten