woensdag 19 december 2012

Zandpoort, eerste natuurbrug NPZK in aanbouw

                                (bron: provincie Noord-Holland)

Deze folder dateert van 2009 en nu, 2012, is Natuurbrug Zandpoort in aanbouw. De oplevering vindt plaats in 2013. De brug verbindt de Waterleidingduinen met het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Binnen het park zijn nog twee natuurverbindingen gepland. Een passage bij de spoorlijn Haarlem-Zandvoort en bij de Zeeweg (Bloemendaal). Ook wordt een nieuwe fietsverbinding langs de Waterleidingduinen aangelegd.



Uitgebreide veiligheidsmaatregelen zijn getroffen om de werk- en verkeerssituatie zoveel veilig mogelijk te houden op deze drukke en toch wel smalle weg (Zandvoortselaan).


Een bord met de deelnemende partners, ook het Europees Fonds voor de Regionale Ontwikkeling betaalt mee, en een bord met de artist-impression van de komende situatie.


Het zandlichaam aan de kant van de Blinkertweg ligt er al.


 Ondanks alle moderne technieken rijdt er nog gewoon een "karretje"over de zandweg.


Aan de kant van de Waterleidingduinen kunnen de bestaande duinen als zandlichaam gebruikt worden.


Hier is al belangstelling van de herten. Net als bij mensen blijft de een nieuwsgierig staan en loopt de ander alvast weg.


Op de Blinkertweg staat nog een extra informatiebord van de Provincie Noord-Holland.


Vanaf het uitzichtpunt Blinkertweg is er een goed zicht op de komende verbinding.


Vanaf de Amsterdamse Waterleiding Duinen een blik op de overzijde.


De omgeving van de Blinkertweg biedt nog wat extra's: het voormalige tracé van de Blauwe Tram (Amsterdam-Zandvoort).


Ook een stukje militair erfgoed (Atlantikwall)  is hier en verderop nog te zien.

Nu de ontwikkelingen afwachten. Voor mensen, voor dieren ook, is aan het eind van de Blinkertweg linksaf de route naar Zandvoort en rechtsaf naar Kraantje Lek (het Visserspad loopt van de Duinlustweg, Kraantje Lek, in Overveen naar Zandvoort). Op het Visserspad richting Zanvoort bevindt zich een spoorwegviaduct, dat aansluiting geeft op het Duinpieperspad/Wurmenveld. Het tracĂ© van de natuurbrug stuit in feite op de spoorlijn. De passage bij de spoorlijn in nog in studie bij Prorail; ook de passage van de Zeeweg bij Bloemendaal is nog onderwerp van studie.

woensdag 31 oktober 2012

Het Bloemendaalse Bos, toen en nu


Bovenstaand boek is recent verschenen. Het is een uitgave van de Stichting Ons Bloemendaal. De auteur is Wim Post, bekend van o.m. De monumenten van de gemeente Bloemendaal, Buitenplaatsen van Bloemendaal. Het boek geeft een kijkje op het verleden en heden van het Bloemendaalse Bos. De uitgave is niet alleen goed verzorgd en informatief, maar prikkelt ook om de omgeving van het bos te bekijken. Onderstaande foto's geven een voorbeeld.


Aan de rand van het bos, Bloemendaalseweg/Mollaan, ligt het wooncomplex voor senioren van Rijperduin en De Rijp. Een sfeervolle omgeving.


Met de auto of quad even het bos in is er niet bij.


Verderop, aan de Mollaan, ligt het Thijsse's Hof. Een goed moment om de nieuwbouw van het instructielokaal te bewonderen. De achterkant van het Pannenkoekenhuisje ziet er toch anders uit dan de voorkant en op de voorgevel van het theehuisje valt dit klasieke reclamebord te bekijken.


De drukke Mollaan/Brederodelaan splijt het bos in twee stukken.
 

De overzijde, vanaf het Pannenkoekenhuisje bekeken, heeft ook een versperring uit voorzorg.


Een bos, een park, een plantsoen, alles is aangelegd en dient regulier onderhouden en verzorgd te worden.


Wat opvalt, is dat dit gedeelte van het bos blijkbaar lager ligt dan de overkant. Na een regenperiode is bodem duidelijk langer nat.


Terug naar de overkant valt het hertenkamp te bewonderen. Het Minangkabaus dierenverblijf is een echte "eyecatcher" (1929, architect: J. de Jongh samen met L.A. Springer).


Wie nog even langs de hockeyvelden gaat en het meertje van Caprera wil zien, ontdekt een groot bassin op het weiland langs de kant van de weg. Komende werkzaamheden in de omgeving van de Brederodelaan eisen hun "tol".


Het hekje van landgoed Caprera is er nog, alleen is hier geen toegang.


Uiteraard kan van uit andere kanten van het Bloemendaalse Bos een interessante tocht worden gemaakt. Het boek biedt ook de mogelijkheid om de historie van de omgeving eens nader te bekijken.

Voor donateurs is het boek voor tien euro bij de stichting te bestellen, voor vijftien euro is het boek te koop in boekwinkels in Bloemendaal, Overveen, Haarlem, Heemstede, Bennebroek, Vogelenzang. Een mooi boek, niet alleen om te hebben, maar ook om cadeau te geven. Een goed initiatief van de Stichting Ons Bloemendaal.



maandag 27 augustus 2012

Middenduin in de nazomer



Spoorweg-overgang Overveen-Brouwerskolk- Duinlustweg en dan Middenduin. De zon is minder fel, het zonlicht is al anders van kleur, kortom de herfst (meteorologisch 1 september) komt er aan. Nog even wat impressies van de nazomer.


De spoorbrug mag zeker niet ontbreken als contrast met de omringende natuur.


De grote vlakte is weliswaar royaal begroeid met riet en gras, maar de overvloedige regen heeft er voor gezorgd, dat hier en daar nog (kwel)water staat.


De grote Keizerlibel (Anax imperator} is volop aanwezig evenals de vuurjuffer (Pyrrhosoma nymphula). Alleen is de vuurjuffer te onrustig om te kunnen fotograferen, althans op dit moment.


De haagwinde bloeit ook nog uitbundig en vormt een mooi contrast met omringend groen.


Ook de damherten lopen al wat meer onrustig rond. Het hert op de boven-foto heeft rechts een stuk van een vacht van een ander dier op het gewei.


Het volledig begroeide deel van de vlakte geeft de indruk van een prairie (of een hele grote grazige weide).


Wie goed om zich heen kijkt, ziet toch nog verscholen plekjes water.


Nog even vanaf een duintop een mooie zichtlijn richting spoorlijn.


Deze Koningskaars laat het ons duidelijk weten: the summer is over...

zondag 29 juli 2012

Kennemermeer


Het Kennemermeer, met een klein strand, is een gegraven recreatieplas vlakbij Seaport Marina en het strand van IJmuiden en ligt aan de bovengrens (noord) van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland.


De reddingsbrigade van het Kennemerstrand kan ook het Kennemermeer onder controle houden.


Met name duindoorns, planten als weegbree en riet overheersen het gebied, wat een ruig karakter geeft, maar weinig variatie heeft.


Verschillende organisaties hebben zich verenigd om de huidige biotoop te verbeteren ten gunste van planten en dieren. De provincie Noord-Holland is de hoofdsponsor en het project wordt mede ondersteund, ook financieel, door de KNNV (afd. Haarlem e.o.), gemeente Velsen, Stichting Duinbehoud en Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland.


Het gebied heeft leuke zichtlijnen, hoe klein het ook is ten opzichte van de omgeving.


Ook voor de bewoners van dit recreatiecomplex is het Kennemermeer bijzonder praktisch, het is ook snelle passage naar het strand of naar de Kennemerboulevard.


Grappig contrast vanuit het natuurgebied(je) een kijk op de "dynamische wereld" : de vuurtoren, de passagiersterminal en Velsen Noord.


Staande op een duintop kan men met het linkeroog de "zeekant" zien en met het rechteroog de landzijde.


Het was nog rustig op het strand!