woensdag 21 juni 2017

Haarlem en Dada - Dada in Haarlem


Tot en met 10 september 2017 is in het Frans Hals Museum en in Museum De Hallen (beide in Haarlem) de tentoonstelling: Humor, 101 jaar lachen om kunst. Niet gewoon lachen, maar zoals Dada lacht om/over de Kunst. De tentoonstelling wordt in een goed verzorgde en informatieve catalogus uitgebreid toegelicht met de nadruk op het feit, dat de tentoonstelling Dada in de Nederlandse "scene" toelicht (ook Fluxus komt aan bod).


In het Frans Hals Museum hangt een schilderij, De kindermoord in Bethlehem (1590) van Cornelis Cornelisz van Haarlem. Dit schilderij heeft Peter Pontiac (1951-2015) geïnspireerd tot bovenstaand schilderij (The Massacre of the Innocents (1996).


Deze opstelling is van Hana van de Ban genaamd Le pleurant des oranges (1993). Een beeld (een rouwend figuur) uit de vijftiende eeuw van Claus Sluter inspireerde Hana tot het maken van deze opstelling.


Pieter Engels bracht dit "eerbetoon" aan de bekende schilder Kazimir Malevich/Malewitz onder de titel 'MAL E WITZ'.

Bovenstaande foto's zijn een beperkte selectie uit het tentoonstellingsdeel bij het Frans Hals Museum, onderstaande foto's zijn een beperkte selectie uit het Museum De Hallen.


High Mighty (2008) van Midas Zwaan, driedimensionaal.


De ooit bekende accordeonist John(ny) Woodhouse als mechanische music-box. Een constructie van Axel van der Kraan en Helena van der Kraan-Maazel.


Leonard van Munster heeft een evenbeeld geschapen: The dancing white man. Als iemand voorbij Leonard loopt gaat hij dansen (reggaemuziek) en dat leidt tot humor.


Voor de tentoonstelling is een kwartetspel ontworpen. In beide musea hangen bakjes, waaruit de bezoekers hun kaarten kunnen kiezen.

Humor kan lachen betekenen, maar de feitelijke kracht van humor is relativeren!
Voor een echte kunstliefhebber is deze tentoonstelling een "must".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten