woensdag 12 april 2017

Tulpomania Haarlem


Het is weer voorjaar reden om Tulpomania Haarlem, Tulpengekte in de Gouden Eeuw, te presenteren. In Haarlem besteedt het Frans Hals Museum aandacht aan De Tulp en in de Jopenkerk, eveneens in Haarlem is Tulpomania bier voor de liefhebber verkrijgbaar. De (bloemen)stad Haarlem biedt bezoekers een Tulpomania stadswandeling aan (app/Engels/Nederlands). De "superpresentatie" van De Tulp (en andere bloemen) vindt plaats in de Keukenhof. Informatie voor arrangementen: Haarlem Marketing, Grote Markt 2, 2011 GJ Haarlem, tel. +31(0)23-5712262 of info@haarlemmarketing.nl


De prachtige binnentuin van het Frans Halsmuseum besteedt uiteraard ook aandacht aan Tulpomania Haarlem.


Detailfoto van een bloempot in de binnentuin. De verschillende fasen van de groei van deze tulpen zijn (bij vaker bezoeken) goed te volgen.


Het Frans Halsmuseum heeft een collectie tulpenvazen, klassiek en moderner.


Een moderne tulpenvaas. De Tulp blijft door de eeuwen heen fascineren.


Ook zijn er "gewone" mooie tulpenbloemstukken in het museum te bewonderen.


Bij de Tulpomania komt het Spreukenschilderij van Pieter Bruegel de Oude goed van pas. Het schilderij hangt op een eigen afdeling in het museum en de bezoeker/ster kan op een display de spreuken oproepen. De spreuk geld in het water gooien past mooi in het kader van de beruchte Tulpomania.


Voor wie zin heeft om de bloembollenvelden te bezoeken is bovenstaand boekje bijzonder handig. Het schenkt in het bijzonder aandacht aan het bollenerfgoed.


Een boek, dat "alles" vertelt over De Tulp en de opkomst en ondergang van de Tulpomania.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten