maandag 16 maart 2015

Museum Kennemerland vol schatten


Het Museum Kennemerland is gevestigd in het voormalige raadhuis van Wijk aan Zee en Duin, in 1936 opgegaan de gemeente Beverwijk. De architect is Jacob London (Haarlem). Het adres is Westerhoutplein1, 1943 AA, Beverwijk. Op internet: http://www.museumkennemerland.nlOp het ogenblik is nog een interessante tentoonstelling te zien (zie bovenstaande poster).
Bovenstaande foto's geven een impressie van de tentoonstelling, die zeer de moeite waard is.


Bij de publicaties, die te koop zijn, zit deze brochure van een vorige tentoonstelling. Mooi uitgevoerd geeft de brochure een compleet overzicht van de geschiedenis van het Wijkermeer en de latere polders.


Het museum is niet groot, maar heeft prachtige (vaste) collecties. Naast opgegraven aardewerk, een "must" voor dit type museum, is er ook een collectie moderner Velser aardewerk van Potterie Kennemerland. Deze keramische werkplaats heeft verschillende namen en een andere vestiging gehad.


Eén van de grote vitrines, hier zijn artikelen van de vroegere industrie van Beverwijk tentoongesteld.


Ook deze inmiddels historische poster wordt gekoesterd in het museum.Een originele uitgave van Het Zegenpralent Kennemerlant mag uiteraard niet ontbreken in dit museum vol schatten!


Heel bijzonder is dit blazoen van de rederijkerskamer -De Witte Angieren- te Haarlem. Angieren = Anjelieren. Het museum heeft een aantal blazoenen van rederijkerskamers.

 

Het museum heeft een brede collectie. Bovenstaande foto's zijn een "zijsprongetje" naar De Stelling Van Amsterdam: grenspalen O6 van Lunet 13.

"Het museum is niet groot zoals eerder gezegd, maar heeft een brede collectie vol bijzondere voorwerpen (en uiteraard een depot).
Aangezien het personeelsbestand klein is (vrijwilligers), heeft de heer Aad Kok zich tot een specialistische museummedewerker kunnen ontwikkelen. Een gesprek (en rondleiding) met hem is niet alleen de moeite waard, maar eigenlijk onmisbaar bij het bezoeken van het museum.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten