dinsdag 24 februari 2015

Aandacht voor Velsen


Velsen is de naam van de gemeente Velsen en de naam van één van de kernen van deze gemeente. Op dit weblog vooral aandacht voor Velsen zelf en deze keer eens niet met foto's, maar met publicaties. De boeken voorzien ruimschoots in fotomateriaal en wie eenmaal gaat lezen, leest verder! Bovenstaand boek, schrijver H.J. Calkoen, uitgever Vermande Zonen-IJmuiden, geeft markante punten uit de geschiedenis weer.


Dit boek geeft de hele gemeente Velsen weer. Overzichtelijke indeling, helder geschreven en vol illustraties. De Vrieseborch, Haarlem, is de uitgever. Auteurs: Siebe Rolle en Pieter van Hove


Memoriaal van Velsen, uitgegeven door het Gemeentearchief, geeft een sociaal-economische overzicht van Velsen tot 1900. Het boek is uitgegeven ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van het Gemeentearchief en samengesteld door Siebe Rolle, archivaris van de gemeente Velsen (1985). Zeer informatief en met vele illustraties.


Uiteraard mag bij een gemeente met zo'n rijke historie een canon niet ontbreken. De canon is samengesteld door Arthur de Mijttenaere en is een uitgave van HDC Media. Velsen in een notedop, leuke details, maar uiteraard niet zo diepgaand als de eerder gepresenteerde boeken op dit weblog.


De buitenplaatsen van Velsen zijn de pronkstukken van Velsen. In de brochure, uitgave gemeente Velsen, ligt de nadruk op Beeckestijn en op Velserbeek. Op Beeckestijn worden diverse activiteiten ontplooid (o.a. tentoonstellingen) en is ook een voorbeeld van diverse tuinstijlen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten