zondag 28 december 2014

Haarlem óók stad van Metropool Regio Amsterdam


Metropool Regio Amsterdam (MRA) bestaat uit een groot aantal gemeenten, de provincies Noord-Holland, Flevoland en Stadsregio Amsterdam ; nu totaal 36 gemeenten. Haarlem is één van die gemeenten en is niet alleen hoofdstad van de provincie Noord-Holland, maar vervult ook een centrale rol in Zuid-Kennemerland (zoals Alkmaar in Noord-Kennemerland). Bovenstaande atlas geeft een korte introductie in de (uitgebreide) geschiedenis van Haarlem. In 1245 kreeg Haarlem stadsrechten, Amsterdam rond 1300.


Zoals de rivier de Amstel van belang voor Amsterdam is (geweest), zo geldt dit voor de rivier Het Spaarne in Haarlem. Het Spaarne heeft ook veel buitenplaatsen aan de rivieroevers gekend net als bij de Amstel. Beide rivieren lopen door de stad heen en hebben een belangrijke transportfunctie gehad.


Haarlem heeft zich langs de stadsranden ontwikkeld, waardoor een bandvormige stad is ontstaan met een Noord-Zuid lengterichting. De annexaties van 1927 hebben deze vorm mede bepaald. (In Amsterdam is na WO II, het Algemeen Uitbreidingsplan, AUP, uitgevoerd waardoor een zgn. lobbenstad is ontstaan). Bovenstaand boek geeft uitgebreide informatie, ook op detailniveau, over de ontwikkeling van de stadsranden.


Voor wie de voorgaande boeken een beetje teveel zijn of weinig tijd heeft, is de Historische Canon van Haarlem een uitkomst. Met dit boekje kan  men in "sneltreinvaart" door de geschiedenis van Haarlem heen "snellen" en misschien later nog eens een van de andere boeken ter hand nemen.


Dit boek mag in het overzicht niet ontbreken. Vanouds gingen ook Amsterdammers naar Haarlem om de Haarlemmerhout te bezoeken. Nu is de aandacht meer op het winkelaanbod van Haarlem gericht èn Haarlem heeft een mooie binnenstad met een keur aan winkels èn trekt veel kopers uit de omliggende gemeenten aan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten