zaterdag 8 november 2014

Elswout ... het boek is er!


Over buitenplaats Elswout (vroeger landgoed Elswout genoemd) is veel gepubliceerd (o.a. door Staatsbosbeheer), maar er is nooit een boek geschreven, dat Elswout in brede zin voor het voetlicht brengt. De heer H. Schous uit Haarlem heeft de primeur voor het boek -Elswout Van buitenplaats tot wandelbos-, uitgegeven door uitgeverij Loutje te Haarlem. De oplage bedraagt 1000 exemplaren en is o.a. te koop bij boekhandel A. Vernout, Warmoesstraat, Haarlem. Het boek is echt een must voor de liefhebbers/bewonderaars van buitenplaats Elswout. Het lezen van het boek roept reacties op als: O ja, dat is waar ook; volgende keer toch nog eens goed kijken etc.


Het boek kan ook uitnodigen tot verdere verdieping in de geschiedenis van buitenplaats Elswout. Dit boekje, geschreven door jhr. F.J.E. van Lennep (de bekende familie) is daar een voorbeeld van. Het geeft ook een kijkje in de toenmalige bancaire wereld.


Als afsluiting een brochure over de ontwikkeling van Buitenplaats Elswout. Een publicatie van de Rijksdienst voor de Monumentzorg, nu Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Het boek van de heer H. Schous maakt heel wat los, dat is de kracht van zijn boek.

Helaas heeft mevr. N. de Jong-Schouwenburg-Brandt de publicatie van het boek niet meer mogen meemaken. Een interview met haar in het dagblad Het Parool, door Mary-Ann Lindo, 14 mei 1992, gaf een leuk overzicht van het reilen en zeilen op buitenplaats Elswout.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten