dinsdag 11 maart 2014

Wandelbos Groenendaal, eens een landgoed


Van wat eens een landgoed met park was, is nu een wandelbos overgebleven: wandelbos Groenendaal, ook wel het Groenendaalse Bos genoemd door de gebruikers. In 1913 heeft de gemeente Heemstede het landgoed gekocht, vanaf 1990 wordt ecologisch beheer toegepast.
Slechts de imposante aanblik vanaf de Herenweg, de vijvers met eilandjes en de statige lanen geven de indruk van vroeger weer. Het bos wordt nu (gedeeltelijk) gebruikt om de hond uit te laten (zoals ook bij Caprera en Beeckestijn gebeurt). Teveel is gesloopt, o.a. de Belvédère, om nog een goede indruk te krijgen van de inrichting van het oorspronkelijke landgoed.


Op de bijbehorende weide grazen Schotse Hooglanders, gedetacheerd door Ekogrön, Santpoort en via een gemarkeerd pad kan door de weide worden gelopen.


De oorspronkelijke molen, die het waterbeheer van Groenendaal regelt, ziet er perfect uit en wordt door vrijwilligers van de Stichting Molens Zuid-Kennemerland beheerd. Vroeger heeft hier een stoommachine met behuizing gestaan om de functie van de molen over te nemen. Het was één van de eerste stoommachines in Nederland. Ook hier heeft de sloophamer toegeslagen.


 


De nabijgelegen kinderboerderij 't Molentje biedt een scala aan dieren en is zeker een bezoek waard.


Een deel van het bezoekers- en informatiecentrum (staat op het terrein van de kinderboerderij), dat ook een collectie naslagwerken heeft en (natuur)activiteiten verzorgt.


Een insektenhotel maakt het geheel compleet. Overigens bevindt zich in het wandelbos Groenendaal ook nog een echte, commerciële, speeltuin. Deze tuin bestaat sinds 1916 en is de grootste van Zuid-Kennemerland.
Verder zijn er restaurant Landgoed Groenendaal en tennisvereniging Merlenhove in dit gebied gevestigd.


Blijkbaar is de omgeving van Groenendaal zeer diervriendelijk, want op een weide verderop zat ook een ooievarenpaar! Helaas was daar geen nest gebouwd en vier ooievaars op één nest lukt niet.

De gemeente Heemstede heeft 2 wandelboekjes over het wandelbos Groenendaal uitgebracht. Deze zijn als pdf van de website van de gemeente Heemstede te downloaden. Interessante boekjes, omdat ook de geschiedenis van Groenendaal wordt besproken.

Opmerking: 
Als men alles optelt: wandelbos + kinderboerderij + speeltuin + restaurant + tennisbanen + parkeerfaciliteiten, dan kan men stellen dat het grondbezit van één persoon/familie ten bate van alle bewoners van de gemeente Heemstede en omgeving is gekomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten