vrijdag 10 januari 2014

ABC Architectuurcentrum van Haarlem


Het ABC Architectuurcentrum Haarlem is gevestigd in een historisch pand (St. Elisabeth's Gasthuis in vroeger jaren) op het Groot Heiligland 47, Haarlem, tezamen met het Historisch Museum Haarlem. Het ABC is in 1989 als een stichting opgericht met het doel aandacht te schenken aan de gebouwde omgeving van Haarlem en de regio Kennemerland (de gemeente Bloemendaal is een van de sponsors van het architectuurcentrum). Op het ogenblik zijn er vier exposities te bewonderen.

Bovenstaande foto's geven delen van de expositie Van Poort tot Poort weer (Haarlem-Amsterdam). Binnen de Metropool Regio Amsterdam is de samenwerking van Amsterdam met Haarlem op velerlei gebied (bv. ruimtelijke ordening, vervoer) van zeer groot belang. Deze expositie was eerder in het ARCAM, Amsterdam, te zien.De tweede expositie is een zeer uitgebreide jubileum-expositie van AG architecten. Een Haarlems bureau, in 1988 begonnen door Anouk Vermeulen en George Polman, beiden architect en met elkaar gehuwd. Er is maar één advies voor deze jubileum-expositie: gewoon gaan kijken! Een ongelofelijke productie wordt voor het voetlicht gebracht.


Techniek als inspiratie is de derde tentoonstelling. Ook deze expositie is bijzonder goed verzorgd. Vorig jaar had het ABC Inspiratie als thema en deze tentoonstelling loopt nog even door naar 2014.De vierde expositie laat werk van het Haarlems Sieraad Collectief zien. Hier is de inspiratiebron de architectuur van het Rijksmuseum, Amsterdam. De bovenste foto laat een ontwerp zien van Annemiek Steenhuis met als aanduiding "Baksteenkraag". De onderste foto toont een ontwerp van Sylvia Blickman met als titel "Gekroond". Deze expositie is vrij uitgebreid en een "juweeltje" om te zien.
 
 

Het ABC heeft uiteraard ook een vaste expositie zoals b.v. de kaart van Haarlem in maquettevorm.Diverse items (bv. Moderne Architectuur) zijn als vrijstaande units gepresenteerd. Grappig is ook een privé videocabine om alles eens rustig te bekijken.


Ook aan educatie is gedacht: kinderen, die architect willen worden, kunnen nu al met Lego aan de slag.  

Verder beschikt ABC over een mooie receptie-/informatiebalie en een overzichtelijke verkoopruimte én een bibliotheek/documentatie-/vergaderruimte (op de foto is een deel hiervan weergegeven).


Tot slot een blik in de tuin: vliegtuigen bouwen is toch een ander vak dan als architect werken of er kan er meer achter zitten?.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten