zaterdag 25 februari 2012

Caprera - Landgoed en Theater


Landgoed Caprera (1864) in Bloemendaal bestaat uit een combinatie van landgoed, openluchttheater en wandelpark. Ontstaan en geschiedenis van Caprera zijn door Wim Post in zijn boek  "Buitenplaatsen van Bloemendaal" uitgebreid gedocumenteerd en beschreven.


Prominent eerbewijs aan oprichter en directeur, A. van Geluk, van het openluchttheater.


Een duidelijke plattegrond zorgt er voor, dat wandelaars een goed overzicht hebben om hun route te plannen.


Van achteren gezien ligt het toneel als een tent in het bos verstopt.


De vormgeving, gezien van af de zitplaatsen, doet aan een geopende oester denken. Heel apart is de vijver voor het toneel. Een theater met een bijzonder karakter.


Een van de uitzichtpunten van Caprera. Met het nabije Kopje meegerekend zijn er liefst vier uitzichtpunten (belvédères) met ieder een eigen panorama.


Opname van uit het uitzichtpunt, dat uitkijkt richting Haarlem (telecommunicatietoren).


Net zoals bij het Kopje zijn ook hier grote hoogteverschillen te overwinnen. Bij het Kopje is één grote trap gemaakt, hier is het dalen respectievelijk stijgen gefaseerd gemaakt.


Ondanks het intensieve bezoek van honden en begeleiders blijven de meeste bloemen en planten ongeschonden. Deze sneeuwklokjes zijn er een mooi voorbeeld van.


Het  "voorportaal" van het meertje van Caprera. Opkwellend water uit de duinen vormt een moerasveengebied, dat uitloopt in het meertje.


Het Meertje van Caprera (Meertje van Berkhout!) gezien vanuit het moerasgebied.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten