maandag 16 maart 2015

Museum Kennemerland vol schatten


Het Museum Kennemerland is gevestigd in het voormalige raadhuis van Wijk aan Zee en Duin, in 1936 opgegaan de gemeente Beverwijk. De architect is Jacob London (Haarlem). Het adres is Westerhoutplein1, 1943 AA, Beverwijk. Op internet: http://www.museumkennemerland.nl



Op het ogenblik is nog een interessante tentoonstelling te zien (zie bovenstaande poster).




Bovenstaande foto's geven een impressie van de tentoonstelling, die zeer de moeite waard is.


Bij de publicaties, die te koop zijn, zit deze brochure van een vorige tentoonstelling. Mooi uitgevoerd geeft de brochure een compleet overzicht van de geschiedenis van het Wijkermeer en de latere polders.


Het museum is niet groot, maar heeft prachtige (vaste) collecties. Naast opgegraven aardewerk, een "must" voor dit type museum, is er ook een collectie moderner Velser aardewerk van Potterie Kennemerland. Deze keramische werkplaats heeft verschillende namen en een andere vestiging gehad.


Eén van de grote vitrines, hier zijn artikelen van de vroegere industrie van Beverwijk tentoongesteld.


Ook deze inmiddels historische poster wordt gekoesterd in het museum.



Een originele uitgave van Het Zegenpralent Kennemerlant mag uiteraard niet ontbreken in dit museum vol schatten!


Heel bijzonder is dit blazoen van de rederijkerskamer -De Witte Angieren- te Haarlem. Angieren = Anjelieren. Het museum heeft een aantal blazoenen van rederijkerskamers.

 

Het museum heeft een brede collectie. Bovenstaande foto's zijn een "zijsprongetje" naar De Stelling Van Amsterdam: grenspalen O6 van Lunet 13.

"Het museum is niet groot zoals eerder gezegd, maar heeft een brede collectie vol bijzondere voorwerpen (en uiteraard een depot).
Aangezien het personeelsbestand klein is (vrijwilligers), heeft de heer Aad Kok zich tot een specialistische museummedewerker kunnen ontwikkelen. Een gesprek (en rondleiding) met hem is niet alleen de moeite waard, maar eigenlijk onmisbaar bij het bezoeken van het museum.

vrijdag 6 maart 2015

Kraantje Lek, de Holle Boom en de Blinkert


Als je via het Visserspad van Overveen naar de Zandpoort of Zandvoort loopt, passeer je Kraantje Lek. Wie iets over de geschiedenis van dit restaurant (er is ook een bescheiden speeltuin) en de Holle Boom en de Blinkert wil weten, kan zich verdiepen in de volgende boekjes:


Een handig boekje, ook voor onderweg, dat de hele geschiedenis van Kraantje Lek én de Holle Boom én de Blinkert vertelt. Het is geschreven door Anne Storm en uitgegeven door Schuyt &Co.


Een beetje verdrietig boekje: de Holle Boom is er niet meer, maar........alles komt goed, want er is weer een nieuwe Holle Boom. Dankzij Kees Verkade en Bert Binder (de bronsgieter). De hele cyclus van de oorspronkelijke boom en de nieuwe wordt nauwkeurig verhaald. Tekst: Anne Storm, uitgever: Stichting De Holle Boom.


Dit boekje hoort bij de Kraantje Lek serie. Vol literaire anecdotes o.a. over Godfried Bomans en de Dickensianen (Kraantje Lek was het ontmoetingspunt). Het boekje is geschreven door Wim Vogel, Chris Hoefsmit maakte de foto's en Vogel Perspectief gaf het uit. Een boekje dat meer dan de moeite waard is.


De holte van de Holle Boom, in brons steviger dan de natuurlijke voorganger.


Wie de Blinkert opklimt en de Blinkertweg gaat aflopen, komt onderweg nog een "broertje" van de oorspronkelijke Holle Boom tegen.

Tot slot de link naar Kraantje Lek: http://www.kraantjelek.nl/content/nieuws/weet-u-dat