maandag 18 maart 2013

De Geschiedenis van KennemerlandOnlangs is Het Grote Geschiedenisboek van Kennemerland verschenen. Het is een uitgave van W-books, Zwolle in samenwerking met het Noord-Hollands Archief, Haarlem, 280 pagina's, 29,95 euro. De redactie bestaat uit: Florence Koorn †, Menno van der Laan, Ben Speet, Frank van der Wijden, Lieuwe Zoodsma.
Het forse boek (1,94 kg) bevat een schat aan informatie in woord en beeld. De focus ligt op Zuid- en Midden-Kennemerland. Met Noord-Kennemerland erbij zou het boek niet meer hanteerbaar zijn geweest, daarvoor komt hopelijk een aparte uitgave! Het praktische van het boek is, dat de geschiedenis in 12 thema's wordt behandeld, die in een willekeurige volgorde kunnen worden gelezen. Onmisbaar voor elke liefhebber van de geschiedenis van Kennemerland.

 
Voor wie de Canon van Kennemerland, een uitgave van HDC Media, heeft, is het geschiedenisboek een welkome aanvulling, respectievelijk een mogelijkheid om zich verder te verdiepen in de geschiedenis van Kennemerland. Ook dit boekje bestaat uit hoofdstukken, 27 in totaal, die in willekeurige volgorde kunnen worden gelezen.


Als iemand ook nog bovenstaand boek heeft, dan is de cirkel (bijna) rond. Hart van Kennemerland is een uitgave ter gelegenheid van het 50 jarig bestaan van de Koninklijke Hoogovens te IJmuiden. Drs. J. van Venetien en de hr. F.W.E. Spies zijn twee van de velen, die dit werk tot stand hebben gebracht. Hier ligt de focus uiteraard op Midden-Kennemerland. Met name de historische afbeeldingen, de kaarten, de  geraadpleegde literatuur en de registers maken dit boek tot een niet te missen naslagwerk en een collectors item.
Het is wachten op een boek, met dezelfde allure als de eerder genoemde, over de geschiedenis van Noord-Kennemerland. Dan is de cirkel rond!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten