zondag 24 februari 2013

Pompejaanse bank van Landgoed Duinlust

 >>>Artikel gekoppeld aan:
http://natuurlocaties.blogspot.nl/2013/02/relicten-van-landgoed-duinlust_22.html

Een van de restanten van de voormalige landschapselementen is deze muur. Volgens sommigen zou hier een Pompejaanse bank hebben gestaan. Bronnen laten echter zien, dat hier sprake is geweest van of een muur met ingebouwde (houten?) bank of een muur met een losstaande (houten) bank. Stichting Ons Bloemendaal wil deze bank weer in oude glorie herstellen.


Detail van de muur. Door het tijdsverloop is het niet meer duidelijk waarneembaar, dat de bank in/aan de muur gebouwd was.


 

Zij-aanzicht van de muur, waarbij een stenen, gemetseld, richel, rechts, opvalt. Blijkbaar heeft iets voor de bank gestaan.


Hier is de richel duidelijker waarneembaar, de structuur is niet vierkant, maar loopt uit.


De bank heeft een zichtlijn naar Landgoed Elswout. Hier wordt juist vanaf de overzijde naar de bank gekeken. Een strategische positie!

 
Midden op de foto (locatie Landgoed Elswout) staat een witte bank, die volgens een artikel in Ons Bloemendaal (herfst 1994), bij de muur zou hebben gestaan. Die combinatie wordt gezien als een Pompejaanse bank (idee van Petzold?).
Op de website van Tuinhistorisch Genootschap Cascade staat echter een foto, via mevr. Van Olffen/Ons Bloemendaal, die een heel andere weergave biedt. Helaas is de kwaliteit te gering om te zien, hoe de constructie in precies elkaar zit. Er lijkt een houten bekleding op de muur te zitten met houten zitvlak.
In ieder geval is het zeer de moeite waard om de eerder genoemde restauratie uit te voeren. Een goed initiatief van de Stichting Ons Bloemendaal.


Overigens is het beeld "man met jachthonden" (Halali), dat op Elswout staat ook afkomstig van Duinlust. Kan het misschien terug na de restauratie van de pompejaanse bank? Een mooi ensemble!
(De Stichting Vrienden van Duinlust gaat de oranjerie van Landgoed Duinlust restaureren).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten