dinsdag 3 april 2012

Een aangename Lustplaats aan de Heerenweg


Het Noord-Hollands Archief heeft in de locatie Janskerk de tentoonstelling - Een aangename Lustplaats aan de Heerenweg - opgebouwd. De tentoonstelling vindt plaats in het kader van (2012) Themajaar Historische Buitenplaatsen. Tot en met 26 mei 2012 is de expositie te bezoeken.
Helaas is geen brochure of uitgebreide folder over deze tentoonstelling verschenen; afbeeldingen zijn wel te vinden in de beeldbank van het Noord-Hollands Archief.


De ruimte in de kerk geeft de tentoonstelling een extra dimensie.


De route van de Heerenweg (Haarlem-Bennebroek viceversa) is op een vloerkleed (> 10 meter) weergegeven. Terwijl men over het kleed loopt, ziet men links en rechts informatie over de panden, die op het kleed staan. Het is net als in de werkelijkheid. Al lopend komt men van alles tegen: Bosch en Vaart, Dronkenhuisje, Eindenhot, Vredenhof, Oud Berkenrode, Duyn en Vaart, Iepenrode, Hartenkamp om enige namen te noemen. Creatief idee!


Een detail van het vloerkleed/route: Bosch en Hove.


Panelen op staanders "staan langs de kant van de weg" evenals de vitrines. In dit geval een polychrome afbeelding (Huis te Manpad). Het expositie-materiaal is afkomstig uit de collecties van het Noord-Hollands Archief en aangevuld met materiaal afkomstig van de gemeente Heemstede (het gemeente-archief van Heemstede is ondergebracht bij het Noord-Hollands Archief).Infozuilen voorzien van een beeldscherm geven aanvullende informatie.


Voorbeeld van een afbeelding (De Harte-Camp),die niet langs de weg staat.


Tot slot een blik op een deel van de tentoonstelling en een deel van de archiefruimten van het Noord-Hollands Archief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten