woensdag 18 december 2019

Noord-Hollands archief: Van Groot>>>Klein naar Groot


In het Noord-Hollands archief, Janskerk Haarlem, is op het ogenblik een kleine maar interessante tentoonstelling te zien.


Bij binnenkomst kunnen bezoekers in een enkele oogopslag zien, wat de tentoonstelling heeft te bieden. De Collectie Van Enschedé is niet alleen zeer omvangrijk, maar ook inspirerend.


Voorbeeld van inspiratie: het ontwerp van Sasa Ostoja.


Een "klassieker" van Enschedé mag op deze tentoonstelling niet ontbreken.


Ook zijn er een aantal panelen, die aspecten van een afbeelding uitleggen. Hier: Uniciteit, maar ook Het Onderwerp, Lagen, Vertaling en meer hebben een eigen paneel.


En ... aandacht voor Joh. Enschedé mag zeker ook niet ontbreken. 
De tentoonstelling is geopend van 9 december tot 28 februari 2020.

zaterdag 26 oktober 2019

Bijzondere gevel in Jansstraat, Haarlem


De Jansstraat in Haarlem heeft naar verhouding veel bijzondere gevels. De gevel van het vroegere St. Barbara Gasthuis, ook wel Onze Lieve Vrouwe Gasthuis genaamd, dateert uit 1624. Het oorspronkelijke gasthuis werd opgericht in 1435.


De gevelsteen in detail. Het mooie van deze gevelsteen is het perspectief. Tot de vijftiende eeuw was tweedimensionaal weergeven gebruikelijk. Leon Battista Alberti schreef in 1435(!) een boek over optisch correct perspectief met centraal verdwijnpunt.


Ook hier is sprake van dieptewerking in het embleem.


De gevelwand bij de Janskerk/Noord-Hollands Archief, verder in de Jansstraat, is overigens ook mooi om te zien. Deze kerk is de oudste kerk van Haarlem, die in de oorspronkelijke vorm bewaard is gebleven. Een mooi "stukje" Haarlem.

donderdag 11 juli 2019

De duinen van de Nederlandse kust


Bovenstaand boek: Bloeiende duinen-Van Delta naar Wadden, geeft een prachtig actueel overzicht van de duinen langs de Nederlandse Noordzeekust. Uitgeverij NatuurMedia heeft naast de uitgave van het boek ook een systeem van Hotspotwandelingen verzorgd, dat via een wachtwoord is te gebruiken voor alle routes, die in het boek staan vermeld. Rolf Roos heeft de redactie van dit naslagwerk op zich genomen.


Voor de liefhebber is het altijd interessant om wat vergelijkingsmateriaal te hebben, zeker als het al een beetje historisch (1987) is. Dit boek is door de Stichting Duinbehoud uitgegeven ter gelegenheid van het tienjarig bestaan. De zwart-wit foto's geven een heel apart effect in vergelijking met de kleurenfoto's van Bloeiende duinen.

dinsdag 18 juni 2019

Station Santpoort Noord = Buitenpoort


Van 5 april tot en met 27 oktober 2019 is station Santpoort Noord een Buitenpoort. Een buitenpoort is een station, dat grenst aan een bijzonder natuur of recreatiegebied. In dit geval Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Bovenstaande foto's tonen de info voorzieningen. Mensen uit een stad bv. Amsterdam kunnen met de trein in een half uur in dit gebied zijn en kennis van de omgeving nemen.


Het prachtige Duin en Kruidberg staat bij de ingang van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. (Een andere ingang is verderop bij Midden-Herenduin). Er zijn diverse mogelijkheden: men kan een rondwandeling in de duinen maken of door naar het strand lopen en dan langs het strand naar IJmuiden of Bloemendaal lopen.


Wat ook mogelijk is: de structuur en historie van Zuid-Kennemerland gaan verkennen. In dit geval gaat men niet het Nationaal Park in, maar volgt men de route naar het Kasteel van Brederode. Intussen passeert men een mooie zichtlijn naar Duin en Kruidberg.


Onderweg is er info beschikbaar over de structuur van het gebied: natuur en agrarisch gebied. Vaak een spanningsveld.


Na het passeren en eventueel bezoeken van het kasteel is het mogelijk om naar station Santpoort Zuid te lopen of om door te lopen richting Bloemendaal en Overveen. De laatste mogelijkheid biedt een mooi zicht op de structuur van het gebied: Park Brederode het terrein van het vroegere ziekenhuis met gerenoveerde gebouwen en nieuwe villa's.


Het kerkje van het vroegere ziekenhuis is zorgvuldig gerestaureerd.

 
Het Meertje van Caprera met wandelbos en openluchtheater (men kan hier ook nog naar station Santpoort Zuid). Verderop komt het hertenkamp in zicht en met een "zijsprongetje" Thijsse's Hof (een must!), weer terug op de route het prachtige gemeentehuis van de gemeente Bloemendaal en uiteindelijk station Overveen met het historische trappetje van Borski.


Het trappetje van Borski op station Overveen. Niet meer in gebruik...

Het opstarten van Buitenpoorten is een opzet, die gekozen is door: Provincie Noord-Holland, NS, Metropoolregio Amsterdam, gemeente  Velsen, Nationaal Park Zuid-Kennemerland en Natuurmonumenten, ook is er samenwerking met andere (lokale) instellingen.

vrijdag 14 juni 2019

Het Verleden van de Velden - Archeologisch Museum Haarlem


Veel mensen kennen de Bollenvelden, maar weinigen weten wat er (diep) in de bodem zit. Het pas verschenen boek Het Verleden van de Velden vertelt er meer over en laat ook veel zien. Het boek is voor het Archeologisch Museum Haarlem aanleiding geweest om aandacht aan diverse vondsten te schenken. Ook is het boek in het museum te koop.



In deze vitrine wordt info over de bollencultuur gepresenteerd. De tweede foto geeft een detail van de info weer. Namelijk een bollenmaat (ca. 1900), waarmee de maat van de bloembollen werd gemeten; de glazen stolp werd over zieke hyacinten gezet om deze te isoleren van de gezonde hyacinten.

 

Op deze tekening is al "een stukje archeologie" te zien. De bewonerslagen (de donkere horizontale lijnen) bevatten vaak interessante voorwerpen en geven inzicht in het dagelijks leven en werken in vroeger jaren.


Een aantal opgegraven metalen voorwerpen, waaronder munten en een sleutel van brons.


Deze groep voorwerpen bestaat uit aardewerk o.a. borden van Italiaanse faience  en  glaswerk (roemers). De tweede foto toont de bekende Baardmankruiken.

maandag 10 juni 2019

Huis van Hilde in Castricum


Het prachtige Huis van Hilde, een archeologisch centrum van de provincie Noord-Holland in Castricum, zit min of meer verstopt achter station Castricum en een parkeerplaats. Het centrum heeft veel te bieden: tentoonstellingen, rondleidingen, educative activiteiten, boeken en veel andere soorten info en bv. de vondst van de maand.


Een aantal impressies van de huidige tentoonstelling: Liefs van Julia. Goedverzorgde vitrines en interactieve zoekschermen.


Enkele van de vitrines met apparatuur, die van pas komt bij archeologisch onderzoek.



Het weblog begonnen met een huis en nu een huis als sluitstuk.