zaterdag 23 april 2016

Carré van Bloemendaal in Park Brederode


Op bovenstaande foto is een deel van het hoofdgebouw van het voormalige Provinciale Ziekenhuis Santpoort (voorheen Meer en Berg) te zien. Eind jaren 80 van de vorige eeuw is begonnen met de ontruiming van deze locatie. Het heeft vele jaren van leegstand en verwaarlozing geduurd voordat een nieuwe bestemming voor het terrein (38 hectaren) is gerealiseerd. Jaren vol juridische problemen; talloze plannen zijn gemaakt, maar nu nadert de voltooiing. In het hoofdgebouw wordt het Carré van Bloemendaal geconstrueerd. Niet eenvoudig, omdat het gebouw een rijksmonument is. De website van Carré van Bloemendaal geeft alle finesses weer: http://www.carrevanbloemendaal.nl


Eén van de vele rapporten/publicaties/brochures die over de inrichting van het terrein zijn verschenen. Het gebied heeft de naam Park Brederode gekregen.


Ook het kerkje vlak bij de hoofdingang is gerenoveerd en heeft een nieuwe bestemming gekregen.


Deze beelden hebben zoveel "gezien" en meegemaakt, dat zij ook in de nieuwe omgeving hun plaats krijgen.


Deze villa (de doktersvilla) heeft de naam Bloemendaals Begin (nr. 42 op de plattegrond van het ziekenhuis) en vormt een afsluiting van het terrein richting Velserenderlaan.


Over de Velserenderlaan gesproken: hier staat de ruïne van Kasteel Brederode. Met een beetje fantasie de "buurman" van het Carré van Bloemendaal.


Om de ambiance van de omgeving weer te geven: verderop (Santpoort Noord) bevindt zich het prestigieuze gebouw (oorspronkelijk de grootste villa van Nederland) van Landgoed Duin en Kruidberg. In het gebouw is een hotel met restaurant gevestigd. Website: http://www.duin-kruidberg.nl


Vanaf Carré van Bloemendaal richting dorpskern Bloemendaal bevinden zich in de nabije omgeving o.a. het openluchttheater, het meertje van Caprera en het Kopje van Bloemendaal. Op de foto het uitzicht vanaf het Kopje naar de Noordzee (in de verte windmolens!). Ook is de omgeving ruim van sport- accomodaties voorzien (hockey uiteraard).


Elders in de omgeving valt ook Hertenkamp Bloemendaal met een dierenverblijf in de Minangkabau-stijl te bewonderen. 


Ook Thijsse's Hof (Mollaan) bezoeken is bijna verplicht.


Tot slot: wie interesse heeft in de geschiedenis van het Provinciaal Ziekenhuis Santpoort, vindt in dit boek veel informatie (ook over de andere provinciale ziekenhuizen en de veranderingen in de psychiatrische zorg).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten