dinsdag 26 juni 2012

Santpoort (gemeente Velsen)


Bovenstaand boek geeft een uitgebreid overzicht over de geschiedenis en huidige situatie van Santpoort Noord en Santpoort Zuid. De auteurs zijn Joke van der Aar en Siebe Rolle, de uitgever is Schuyt & Co.


Het is niet mogelijk om alle items van het boek in dit korte bestek te bespreken/toe te lichten. Enkele voorbeelden moeten de nieuwsgierigheid prikkelen. Molen De Zandhaas is er een voorbeeld van; nog steeds in gebruik en een juweel van Santpoort.


Het infobord voor de molen vertelt niet alleen over de geschiedenis van de molen zelf, maar ook van de omgeving.


Ook in deze tijd staat de molen langs een belangrijke route (de iets verder op gelegen Wüstelaan volgt het tracé van de middeleeuwse Herenweg <Heereweg>).


De bedrijfsauto van De Zandhaas is met spreuken beschilderd. Deze is wel treffend.


Santpoort gaat zorgvuldig om met het cultureel erfgoed. Gebouw Spaarnberg is er een voorbeeld van.


Spaarnberg (Spaar en Berg) is ook een mooi voorbeeld van de rijke geschiedenis van Santpoort. De eigenaar van Spaarnberg, de Amsterdamse bankier Van der Hoop had niet alleen een collectie exotische planten op zijn landgoed, maar ook een uitgebreide bibliotheek over de planten uit de collectie.

Voor belangstellenden de volgende link:
http://www.uba.uva.nl/actueel/object.cfm/6A95F421-F057-471E-8386B93EFDE0DBAF/BFE8E54A-930E-460D-851CF6605AF0B910


Niet alleen molens zijn karakteristiek voor het Nederlandse landschap, maar ook kerken. Santpoort is hier geen uitzondering op. De twee opvallend spitse torens (omgekeerde pushpins oneerbieding gezegd) van de parochie van Onze Lieve Vrouwe van Altijddurende Bijstand zijn van verre waarneembaar. De kerk is in 1932 gebouwd en heeft een stijlvolle entree met smeedwerk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten