De landgoederen Velserbeek, Waterland, Beeckestein, Hoogergeest en Schoonenberg hebben in het verleden een landgoederen-cluster gevormd. Beeckestein en Waterland zijn het mooist bewaard gebleven, Velserbeek in mindere mate en van Hoogergeest en Schoonenberg is niets (oorspronkelijks) meer over.
Het Huis van Velserbeek doet op het ogenblik dienst als kantoorvilla.
Een kort overzicht van enkele historische overblijfselen:
Het Chinese theekoepeltje. Een object, dat vaker op landgoederen werd geplaatst.
Een folly ontbreekt ook niet: het Janneverhuisje.
De Orangerie is ook behouden gebleven en fungeert als horeca-lokatie.
Nu is het een hertenkamp, vroeger was hier een koeweide.
Velserbeek telt nog vele oude bomen. De mist, komend van zee, geeft nu een nostalgisch beeld in tegenstelling tot het landgoed in hartje zomer.
Zwarte zwanen. Ook een stukje geschiedenis: in Europa als siervogel in vijvers van landgoederen gehouden.
Beken en duinrellen zijn zijn ook in en om Velserbeek te zien. De Engelmundusbeek werd vergraven tot een waterkom met een eilandje waarop een kluizenaarshut (ook een geliefd item) staat.
Een tunneltje naast Velserbeek heeft ook een bekende naam op het bordje. Vroeger was het landgoed groter, maar de aanleg van de spoorlijn Haarlem-Uitgeest hakte het grondgebied in 1867 in twee stukken.
Om de recreatie op het landgoed wat prettiger te maken is er o.m. een kinderspeelplaats en kinderboerderij ingericht, alsook een volière. Paardrijden is ook mogelijk en een tennisveld is ook aanwezig. Eendjes voeren en de honden uitlaten is erg favoriet!
Tot slot: de muziektent uit 1926, in dat jaar is de Gemeente Velsen eigenaar geworden van Landgoed Velserbeek.