vrijdag 26 april 2013

Nieuw leven voor Velserend


BMG Vastgoed B.V. , onderdeel van BMG Beheer B.V., heeft het terrein van het voormalige zwembad Velserend gekocht. De vorige eigenaar, projektontwikkelaar Bokx, was failliet gegaan. Met zwaar materieel worden de restanten verwijderd. Voor foto's van de vorige deplorabele situatie:


Ook het huisje bij het parkeerterrein heeft het onderspit gedolven. Nieuwe hekken sluiten het terrein hermetisch af. Wat BMG Vastgoed B.V. (de aangrenzende sauana Ridderrode behoort ook tot BMG) met het terrein gaat doen, is nog niet bekend. Enerzijds kunnen de plannen van de vorige eigenaar, projekt-ontwikkelaar Bokx, alsnog worden uitgevoerd, maar ook kan er b.v. een in- en outdoor sportcomplex komen. De oorspronkelijke bestemming was ook recreatief.
Een link naar de virtuele maquette van projektonwikkelaar Bokx:

woensdag 17 april 2013

De bruggen van Elswout


Landgoed Elswout telt 18 bruggen, ieder in een eigen vorm en zelfs kleur. Enkele voorbeelden: de Gele brug vormt een (afgesloten) verbinding tussen de Elswoutlaan en het landgoed. De Rode en de Blauwe brug bevinden zich op het landgoed. De kleuren zijn opnieuw aangebracht na historisch onderzoek.
(De "Oude" brug is in steen uitgevoerd als een simpele boogbrug en niet in het oog springend)


Een apart model is de (witte) Kettingbrug, veert lekker en is eigenlijk een hangbrug.


De overige witte bruggen zijn te verdelen in een "kort" type met elk een eigen vormgeving en


in een "lang" type witte brug, ook weer met een eigen stijl.


Bovenstaande bruggen zijn zeer kenmerkend voor Elswout: de Grote Zwitserse brug en de Kleine Zwitserse brug in een prachtige bemoste omgeving. Wat eigenlijk opvalt, is dat op Elswout geen ophaalbrug is gemaakt; zou hebben gekund op b.v. de plaats van de Gele brug of gewoon als een folly.


Waar bruggen zijn, is vaak een sluis. Zo ook op Elswout, dat afwatert naar de Marcelisvaart (Molijnsvaart).
Deze sluis is werkelijk treurig om te zien: tegen de voorste sluisdeuren groeit een boom, bij de achterste sluisdeuren groeien struiken. Technisch is deze sluis niet meer te gebruiken, terwijl een effectief waterbeheer en oppervlaktewaterbeheersing toch een must is!

zondag 14 april 2013

Gedenknaald Manpad één van de 34 objecten


De Gedenknaald op de hoek van het Manpad en de Herenweg, Heemstede, is een van de objecten, die de Rijksgebouwendienst te koop aanbiedt. De naald brengt de eerste slag (1304) en de tweede slag bij het Manpad, 8 juli 1573, in herinnering. Restauratie is nodig gezien de verwering.


De inscriptie is ernstig aangetast en moet vervangen worden. Ook de twee wapenschilden zijn aangetast.
Zie ook: http://saevisundis.blogspot.com

                                                 (Bron: Rijksgebouwendienst)

De lijst van de 34 objecten. Ook o.a. de Vesting Naarden staat er op!

Voor de Ruïne van Brederode, staat ook op de lijst, de volgende link:
http://saevisundis.blogspot.nl/2012/08/de-ruine-van-brederode-gaat-dicht.html


woensdag 10 april 2013

Velserbeek, dat was eens...


De landgoederen Velserbeek, Waterland, Beeckestein, Hoogergeest en Schoonenberg hebben in het verleden een landgoederen-cluster gevormd. Beeckestein en Waterland zijn het mooist bewaard gebleven, Velserbeek in mindere mate en van Hoogergeest en Schoonenberg is niets (oorspronkelijks) meer over.
Het Huis van Velserbeek doet op het ogenblik dienst als kantoorvilla.
Een kort overzicht van enkele historische overblijfselen:


Het Chinese theekoepeltje. Een object, dat vaker op landgoederen werd geplaatst.


Een folly ontbreekt ook niet: het Janneverhuisje.


De Orangerie is ook behouden gebleven en fungeert als horeca-lokatie.


Nu is het een hertenkamp, vroeger was hier een koeweide.


Velserbeek telt nog vele oude bomen. De mist, komend van zee, geeft nu een nostalgisch beeld in tegenstelling tot het landgoed in hartje zomer.


Zwarte zwanen. Ook een stukje geschiedenis: in Europa als siervogel in vijvers van landgoederen gehouden.



Beken en duinrellen zijn zijn ook in en om Velserbeek  te zien. De Engelmundusbeek werd vergraven tot een waterkom met een eilandje waarop een kluizenaarshut (ook een geliefd item) staat.


Een tunneltje naast Velserbeek heeft ook een bekende naam op het bordje. Vroeger was het landgoed groter, maar de aanleg van de spoorlijn Haarlem-Uitgeest hakte het grondgebied in 1867 in twee stukken.


Om de recreatie op het landgoed wat prettiger te maken is er o.m. een kinderspeelplaats en kinderboerderij ingericht, alsook een volière. Paardrijden is ook mogelijk en een tennisveld is ook aanwezig. Eendjes voeren en de honden uitlaten is erg favoriet!


Tot slot: de muziektent uit 1926, in dat jaar is de Gemeente Velsen eigenaar geworden van Landgoed Velserbeek.